Kuluçka Makinesindeki Nemin Önemi

Kuluçka makinaları


KULUÇKA MAKİNESİNDE NEM nasıl olur 

Arkadaşlar son günlerde çıkım oranlarının düşük olmasından şikayet eden ve çıkım da önem arz eden nem oranları ile ilgili sorularınıza cevap ve yardımcı olmak için aşağıdaki bilgileri paylaşıyorum. Bu konu ile ilgili çok yorumlar var ama benim tecrübem  ve birçok kişinin yorumuna göre yaklaşık nem oranları aşağıdaki gibi olmalı ve bu oranlar yakalanmalıdır.
KULUÇKA MAKİNESİNDAKİ NEMİN ÖNEMİ
Kuluçka makinesinde yumurta çıkışında gerekli faktörlerden biri de nemdir. Kuluçka süresince nem oranının belirlenen düzeyde olması istenir. Kuluçka makinelerinde havalandırma sistemi de şarttır. Hava nemliliği sağlayamazsa havalandırma yumurtalarda fazlaca sıvı kaybına yol açar. Kuluçka makinesinde nemlendirme ve havalandırma ısı ile doğru orantılı olarak uygun ölçülerde ayarlanmalıdır.
Makinede nem yetersiz olunca gelişim zamanında yumurtada sıvı kaybı normalin çok üstünde olur. Çıkım zamanında da nemin az olması durumunda, Civciv ilk hareketini sağlıklı yapamaz,  normalde kafa ilkin o hava boşluğunun zarını delip daha iyi hareket eder orada hava alır ve yumurtayı oradan deler. Yeterli boşluk yoksa içeride boğulur ölür. Ayrıca nem kabuğun yumuşamasına ve kolay kırılmasına yardımcı olur
Nem düzeyi Gelişim süresince; Tavuk yumurtası için %50-60,
Bıldırcın için %60-65,  Keklik ve ördekler için %50-60, Sülünlerde %55-65 civarında olmalıdır.
Nem düzeyi Çıkımda yani son 3 gün kala ise: Tavuklarda %70-%80,
Bıldırcınlarda %80-90, Kekliklerde %65-70, Ördeklerde 70-80, Sülünlerde %80-90 civarında olmalıdır.
Kuluçkada nem önemli faktörlerden biridir. Eğer nem oranı %50 ile %80 oranını karşılayamazsanız kuluçkadan civciv çıkma oranı çok düşük olur yani ölümler oluşur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kuluçka Makinası Nem Sorunu

Kuluçka Makinesi Derecesi Kaç Olmalı

Kuluçka Makinasına Yumurta Nasıl Yerleştirilir