Yumurtada Döl Kontrolü Nasıl Yapılır

Yumurtada Döl Kontrolü Nasıl Yapılır

Civciv Üretiminde Kuluçka Makinasının özelliklerinin, ısı ayarının, neminin, çevirme oranı ve zamanının önemi kadar kuluçka makinasına konan yumurtalarında temiz, iri, düzgün  olmasının yanında DÖLLÜ olmasınında önemi büyük. Bu sebeble kuluçka makinasına koyacağımız yumurtaları özel ışıklarla koymadan veya basit ışıklı kutuyla 7-10 gün sonra boş mu, dolu mu yani yumurta döllü mü dölsüz mü diye kontrol etmemiz çıkım sonunda hem yumurtaların hemde kuluçka makinasının çıkım % sini hesaplamamızda yardımcı olacak ve daha doğru sonuçlar çıkacaktır.



        Bizde basitce yumurta döl kontrolü yapabilmek için size kontrol kutusunun yapılışı ve kontrolü hakkında yardımcı olmaya çalışacağım.Öncelikle yaklaşık 20x10x10 cm civarıda plastik, mukavva, duralit veya kartondan bir kutu yapmalıyız.Sonra bu kutunun içine lamba duyu yerleştitip 75-100 watlık ampül takıyoruz.







     Sonra kutunun üst kısmını yumurtanın yarısının gireceği kadar delik açalım.Kontrol kutumuz hazır demektir.






         Şimdi kuluçka makinasından aldığımız yumurtayı ışığı yakıp açtığımız deliye koyalım. Resimde görüldüğü gibi yumurta ışığı geçiriyorsa ışık sarı ve kırmızı renkte düzgün görünüyorsa o yumurta boş, dölsüz demektir. O tür olan yumurtaları tekrar makinaya koymaya gerek yok atabiliriz.





          Yumurtayı ışığa koyduğumuzda ışık geçmiyorsa koyu renk veya siyah gözüküyorsa o yumurta dolu, civciv oluşmaya başlamış demektir. O yumurtaları soğutmadan tekrar makinaya koymalıyız.





        NOT: ( Civcivi besleyen embriyo ve civciv oksijen ihtiyacını yumurta boşluğundaki bölümden karşılar. Bu durumda civciv hava boşluğunun yakınında oluşup büyür. Yani civciv hava boşluğuna yakın olduğu için oradan yapılacak ışık testi daha kesin sonuç verir. Yumurta içerisinde embriyo öldükten 3 saat sonra onu besleyen kan damarları da görünmez. Bu şu demek yine yukarıdan bakıldığında civcivin yaşayıp yaşamadığı daha net belli olur. Yumurtaya aşağıdan ışık verildiğinde sonuç almak zorlaşır. En iyi sonuç yukarıdan yaklaşık 80 derecelik açı ile bakmak daha olumlu sonuçlar verir. Civciv oluşmuşsa bile yaşayıp yaşamadığınıda belirlemiş olursunuz)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kuluçka Makinası Nem Sorunu

Kuluçka Makinesi Derecesi Kaç Olmalı

Kuluçka Makinasına Yumurta Nasıl Yerleştirilir